Nyheder

Sådan holder du en god mindesammenkomst

mindesammenkomst

I Danmark har vi en tradition for at holde en mindesammenkomst efter en begravelse. Det har vi haft i over tusind år og konceptet gravøl, som også bruges i dag, går tilbage til før danskerne blev kristne. 

En mindesammenkomst foregår efter en begravelse, og det er en stund for familie og venner, hvor de samles og husker den afdøde. Hvor ceremonien i kirken er højtidelig, er mindesammenkomsten mere afslappet og mange ynder at se den som en fejring af den afdøde. Du kan læse mere om mindesammenkomster, og hvilken hjælp du kan få i forbindelse med et dødsfald på www.hjertebegravelse.dk

Tiden inden et dødsfald 

Nogle gange kan man ikke forudse et dødsfald. Er det f.eks. forårsaget af en ulykke eller en hurtigt udviklet sygdom, har man ikke en jordisk chance for at forberede sig. 

Nogle gange kan man dog godt forudse et dødsfald på forhånd. Lider din pårørende af en terminal sygdom, ved I nok godt, at jeres tid sammen får en ende. Hvis du har mod på det og din pårørende også har, så kan i sammen begynde at snakke om både begravelse og efterfølgende mindehøjtidelighed. 

At den afdøde får mulighed for at sætte sit præg på mindesammenkomsten, kan gøre det til en helt særlig dag i afdødes tegn. Det vil også lette planlægningsprocessen og give dig og afdødes nærmeste plads til at være i jeres sorg. 

En fejring af den afdøde 

En mindehøjtidelighed er en fejring af den afdøde, præcis som I husker vedkommende. Det skal gerne være et arrangement i afdødes ånd, så alle får mulighed for at mærke afdøde for en sidste gang. 

For at fejre og mindes den afdøde, er der nok også mange, der gerne vil holde en tale. Sørg derfor for at lave tid til det, så alle kan få sagt det, de gerne vil. 

Mulighed for at sige farvel 

En mindesammenkomst er også en mulighed for at sige farvel. I kirken har I sagt farvel til afdøde og set vedkommende blive transporteret væk. Til mindehøjtideligheden er det nu tid til at mindes afdøde og alle de oplevelser, I sammen har haft. 

Når en person dør, er der meget at sige farvel til, ikke kun den afdøde. I skal nemlig også sige farvel til det liv, I havde sammen med afdøde. Mange af mindesammenkomstens deltagere har måske kun det tilfælles, at de kender den afdøde. Når de har set hinanden tidligere, har det være på grund af afdøde. Derfor er det også tid til at sige farvel til alle disse mennesker, som nok ikke vedbliver som en del af dit liv. 

Mad og drikke 

Til en mindesammenkomst vælger man ofte at servere mad og drikke. Hvilken slags det skal være, afhænger af arrangementets længde. Mange ynder dog at servere sodavand og øl, smørrebrød, kaffe og kage. Det er dog helt op til jer, hvad I gerne vil. 

Der er også nogle der serverer en middag til mindehøjtideligheden, hvilket også vil gøre, at arrangementet bliver lidt længere.